top of page

na behandeling bij diesel.

bij dieselmotoren wordt gebruik gemaakt van stikstofoxidekatalysors. Deze Nox-katalysators zijn hier nodig omdat bij dieselmotoren de uistoot van Nox groot is. Een systeem dat bekend staat als AdBlue-systeem.

Hier wordt gebruik gemaakt van de wetenschap dat met behulp van ammoniak stikstofoxiden omgezet kunnen worden in stikstof en water. Ammoniak valt echter onder gevaarlijke stoffen en mag daarom niet in een tank meegevoerd worden. Dit is ondervangen door een tank met ureum. Ureum word uit aardgas gemaakt en staat bekend onder de naam 'AdBlue'. Als het ureum in de uitlaat wordt gespoten, wordt het daar omgezet in water en ammoniak. In de speciale SCR-kat wordt het mengsel vervolgens omgezet in het onschadelijke stikstof en water. Omdat AdBlue al bij -11, moet de installatie verwarmd worden bij lage buitentemperaturen.

 

Filters voor dieselmotoren

Dieselmotoren draaien bijna altijd met een zogenaamd luchtoverschot.

Dit betekent dat er, ten opzichte van de brandstofmassa, meer dan voldoende lucht in het mengsel aanwezig is. Hierdoor bevatten uitlaatgassen van een diesel maar weinig koolmonoxide (CO) en koolwaterstof (CH). Om dit nog te verlagen kan gebruik gemaakt worden van een katalysator. Naast de hoge uistoot van NOx is een probleem de grote hoeveelheid roetdeeltjes in het uitlaatgas. Dit zijn vaste deeltjes, veelal partikels genoemd. De roetdeeltjes kunnen uit de uitlaatgassen verwijderd worden met behulp van roetfilters. Het gaat om een metalen omhulsel, met daarin een keramisch lichaam, het filtermateriaal. in het keramisch lichaam zitten kanalen. De kanalen zijn aan een uiteinde afgedicht met een prop. De gassen worden op deze manier gedwongen door het poreuze filtermateriaal te gaan. De roetdeeltjes blijven op en in het filtermateriaal zitten. Een roetfilter raakt snel 'verstopt'. De uitlaatgassen ondervinden dan te veel weerstand. Het apparaat moet daarom regelmatig gereinigd worden. We noemen dit reinigen regenereren. Het regenereren vindt plaats door de roetdeeltjes te verbranden. Voor regeneratie bestaan twee methoden:

 

                * Thermische regeneratie: hierbij wordt dieselbrandstof in het filter gespoten en tot ontbranding gebracht.

                * Katalytische regeneratie: hierbij wordt een middel aan de dieselbrandstof toegevoegd         waardoor het roet bij normale werktemperatuur verbrand.

 

Thermische regeneratie werkt met een brander op diesel. Verder zijn er sensoren om de druk en temperatuur in het filter te meten, een elektronisch schakelapparaat reageert op deze sensoren. Bij een bepaalde vervuiling (te hoge tegendruk) wordt de brander ingeschakeld en wordt en wordt het fister gereinigd. Het schoonbranden kan alleen bij stilstaande motor uitgevoerd worden. Om oponthoud zoveel mogelijk te beperken worden daarom wel twee filters toegepast. als het ene filter gereinigd wordt, is het andere in gebruik als uitlaatgasreiniger.

 

Katalytische regeneratie

Een extra tank bevat een middel (additief) wat in een bepaalde mengverhouding aan de diesel wordt toegevoegd. Door deze toevoeging daalt de ontbrandingstemperatuur van het roet  in het filter. Het regenereren vindt bij deze methode continu plaats.

© 2016 We explain what you drive! 

  • Google Square
  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page