top of page

De uitlaatgassen worden gemeten om de uitstoot te controleren. Deze meting heet een 4 gas meting en wordt met een uitlaatgastester gedaan.

Bij benzine motoren wordt er met name gecontroleerd op CO2 tijdens de zogeheten 4-gas test of 4-gas meting. De meting wordt verricht met een stationair draaiende motor en een verhoogd toerental rond de 3000 toeren.

Met de 4 gas meting wordt er gekeken of de wettelijke percentages van stoffen niet overschreden wordt.

De 4 gas meting geeft niet alleen weer hoe het staat met de verbranding van de motor maar toont ook de werking van de katalysator en lambdasonde.

De naam 4 gas meting komt voort uit de 4 gassen die worden gemeten:

Koolmonoxide (CO)

Kooldioxide (CO2)

Koolwaterstof (HC)

Zuurstof (O2)

Waardes 4 gas meting

Gassen Zonder katalysator Met katalysator

CO (%vol) 0.5 - 2 0.00 - 0.5

CO2 (%vol) 13 - 14.5 14.5 -16

HC (ppm) 50 - 400 0 - 30

O2 (%vol) 0.2 - 1.5 0.00 - 0.5

Lambda 0.90 - 1.05 0.97 - 1.03

 

Vanaf 1 janurai 1988 is het een APK keuringseis om auto’s met een benzine motor 4-gas meting te laten ondergaan.

LPG auto’s met een geregelde katalysator vanaf bouwjaar vanaf 1993 moeten ook een 4-gas meting ondergaan.

Met de 4 gas meting wordt er gekeken of de wettelijke percentages van stoffen niet overschreden wordt.

 

Roetmeting (Diesel)

Vanaf 1 januari 1997 zijn alle diesel voertuigen met een bouwjaar vanaf 1980 verplicht een roetmeting te ondergaan tijdens de APK.

 

Op gebied van CO2-uitstoot scoort een dieselwagen beter: hij verbruikt minder dus stoot hij ook minder uit. Maar… hij produceert meer roet en stikstof. En dat is niet goed voor de algemene gezondheid!

♦ Benzinewagens belasten dan weer meer het milieu!

 

Een dieselmotor heeft ten opzichte van een benzinemotor meer schadelijke emissie van roetdeeltjes en stikstofoxiden. Binnen Europa gelden voor motoren die nieuw verkocht worden emissie-eisen die vastgelegd zijn in de Euronormen. Vanaf 2005 gaat Euro4 in en in 2010 komt de Euro5 norm. Daarin mag een dieselmotor waarschijnlijk even veel stikstofoxiden en roetdeeltjes uitstoten als een benzinemotor, wat vergaande aanpassingen zal vergen. Op dit moment hebben een aantal automerken (waaronder Peugeot en Toyota) hun motoren uitgerust met roetfilters. Deze vangen de roetdeeltjes op en verbranden die bij verzadiging bij hoge temperatuur, waardoor er geen schadelijke stoffen in het milieu komen. Het rendement van een dieselmotor is hoger dan van een benzinemotor, daarom is het brandstofverbruik bij gelijkblijvende prestaties lager, en daarmee ook de emissie van kooldioxide, het belangrijkste broeikasgas. Naar verwachting zal de combinatie van biodiesel en hoog rendement verbranding de dieselmotor in de toekomst een belangrijke plaats geven in het terugdringen van milieubezwaren van de automobiel.

© 2016 We explain what you drive! 

  • Google Square
  • Twitter Square
  • facebook-square
bottom of page